Cauciucul siliconic

Cauciucul siliconic

Simbol: MVQ / VMQ
Denumire comună: cauciuc siliconic, cauciuc silicat, polimer organosloxan multimolecular, cauciuc siliconic.
Denumiri comerciale: Silicon, Silopren®, Silastic®, Elastosil®, Ecosil®, Silplus®


Ce caracterizează cauciucul siliconic?

Proprietățile cauciucului siliconic:
⇒ stabilitate termică și termică excelentă - până la 200°C și pentru perioade scurte de timp chiar și până la 300°C
⇒ flexibilitate foarte bună la temperaturi scăzute
⇒ rezistență excelentă la intemperii, îmbătrânire și ozon
⇒ rezistență bună la uleiuri și fluide hidraulice
⇒ rezistență foarte bună la radiațiile UV și gama
⇒ rezistenta la uleiuri si grasimi de origine vegetala si animala
⇒ apă (max. până la +100°C)
⇒ rezistență la uleiurile alifatice de motor și de transmisie
⇒ proprietăți bune de izolare electrică
⇒ permeabilitate mare la gaz
⇒ neinflamabilitate

Termenul de silicon acoperă un grup larg de materiale cu poli-organosiloxani cu greutate moleculară mare ca componentă centrală. Siliconii sunt destul de neobișnuiți printre cauciucurile sintetice prin faptul că sunt parțial organici și parțial anorganici. Din punct de vedere chimic, coloana lor principală este formată din siloxani, în funcție de tip, cu grupări vinil, metil, trifluoropropil și fenil de pe lanțul polimeric.
Cauciucurile siliconice sunt realizate dintr-un lanț principal anorganic cu o structură Si-O cu grupuri laterale organice. Producerea lor constă în polimerizarea clorosilanilor, de ex. metilclorosilani. În funcție de greutatea moleculară, obțineți:
 
⇒ cauciucuri solide reticulate la temperatură înaltă (tip HTV)
⇒ cauciucuri de la consistență pastosă la solidă, reticulate cu diverși aditivi, care se vulcanizează și sub influența căldurii (tipuri LSR - Cauciuc siliconic lichid)
⇒ reticulate la temperatură normală (tipuri RTV), printre care se disting polimerii reticulati monocomponenti și bicomponenti

Lanțurile laterale organice sunt formate în mare parte din grupări metil. Dacă lanțul de bază are doar grupări laterale metil, este desemnat MQ. Când se introduc grupuri suplimentare de vinil în structură, sistemul este abreviat ca VMQ. Cu adăugarea de grupări fenil - este PVMQ și cu absența oricăror grupări de vinil - PMQ.
Cum afectează structura grupărilor laterale organice proprietățile polimerului?
Grupările de vinil îmbunătățesc gradul de reticulare și comportamentul după deformare precum și valorile rezistenței la rupere.
Grupările fenil îmbunătățesc proprietățile la temperaturi scăzute și rezistența la radiații cu energie înaltă.


Utilizarea cauciucului siliconic 

Cauciucul siliconic este utilizat în:
⇒ industria electronică
⇒ industria electrică
⇒ industria electrocasnicelor
⇒ industria tipografică
⇒ industria sticlei
⇒ industria construcţiilor
⇒ industria auto
⇒ industria feroviară
⇒ industria medicală
⇒ industria alimentară

Cauciucurile siliconice au proprietăți dielectrice și antiadezive excelente, precum și o toxicitate scăzută și, prin urmare, pot fi utilizate în multe aplicații alimentare și medicale, deoarece sunt fără gust și inodor.
În comparație cu cauciucurile convenționale, rezistența lor la tracțiune este destul de slabă (<15MPa), la fel și rezistența la rupere. Sunt moderat rezistente la uleiuri minerale (în funcție de clasă) și combustibili și se caracterizează prin deformații permanente nesemnificative sub compresie, dar sunt foarte rezistente la grăsimi și uleiuri animale și vegetale, ulei de frână și uleiuri de motor.
Marele lor avantaj este, de asemenea, o gamă foarte largă de temperaturi de funcționare.
Cauciucul cauciuc-silicon este neinflamabil și are proprietăți dielectrice bune. Rezistența slabă la rupere și rezistența scăzută la abraziune limitează posibilitatea utilizării acestuia în condiții dinamice.
Un sistem tipic de vulcanizare se bazează pe peroxizi. Recent, au fost introduși elastomeri reticulati prin poliadiție. Se disting prin ușurința considerabilă de prelucrare și nu lasă un miros neplăcut tipic peroxizilor.
Cauciucurile siliconice permit producerea de compuși cu un interval de duritate de la 20 la 80ºShA. Amestecurile de silicon pot fi prelucrate cu toate metodele tipice pentru industria cauciucului, folosite pentru a produce produse tehnice pentru cei mai populari clienti precum auto, electronica si inginerie electrica, medicina, industria alimentara, aeronautica, constructii.
Cele mai comune produse sunt inele O, membrane, izolații pentru cabluri, conectori electrici, furtunuri, produse sanitare și chirurgicale.
Siliconul poate fi modificat în rezistent la electricitate, conductiv sau ignifug. Mulți compuși de silicon au o contracție mai mare decât cea normală a mucegaiului. Prin urmare, matrițele de producție pentru produse din silicon diferă adesea de cele pentru nitril.
Vulcanizatele nu aderă la suprafețe lipicioase sau gheață, deoarece sunt hidrofobe. Prin utilizarea unor agenți speciali care îmbunătățesc aderența, cauciucul siliconic poate fi lipit permanent de metale, țesături de sticlă etc.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!